Stevens Vastgoed
Middenweg 158
1782 BL DEN HELDER
Funda waardering 9,6 ***Verkoop actietarief *€ 1899,-incl btw***KVK 37127981. BTW nummer: NL002092308B08
Tel: 0223-616490
Mail: info@stevensvastgoed.nl

Nieuws

Wel een huis, geen vaste baan

Vanaf 1 januari 2020 wordt het voor starters makkelijker om een huis te kopen. Ook als de koper geen vast arbeidscontract heeft. Wat gaat er veranderen?

Gemiddelde inkomen van drie jaar. Op dit moment wordt bij een huizenkoper met een tijdelijk arbeidscontract (of uitzendcontract) gekeken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Als een huizenkoper dus nog geen drie jaar werkt, is het gemiddelde inkomen meestal fors lager, waardoor een huis kopen vaak niet mogelijk is.

Inschatting van kansen op de arbeidsmarkt. Vanaf 1 januari 2020 gaat NHG samen met negen hypotheekverstrekkers gebruikmaken van een arbeidsmarktscan. Met deze arbeidsmarktscan kan er een inschatting gemaakt worden van de toekomstige kansen van de huizenkoper op de arbeidsmarkt. In deze scan wordt er gekeken naar de opleiding van de huizenkoper, de regio waar hij woont en de sectoren waarin iemand aan de slag kan.

Alleen voor NHG? De scan geldt alleen voor hypotheken met NHG, maar hypotheekverstrekkers hebben aangekondigd de scan ook voor hypotheken zonder NHG te gaan gebruiken.

Hoe werkt de scan? Als de huizenkoper uitzendkracht, flexwerker of payroller is en hij minimaal één jaar aan het werk is, kan hij een arbeidsmarktscan aanvragen. Zijn kansen op de arbeidsmarkt worden uitgedrukt in een cijfer tussen 0 en 100. Met een score boven de 70 komt een huizenkoper in aanmerking voor een hypotheek.

Ook andere factoren tellen mee. Of de huizenkoper daadwerkelijk een hypotheek kan afsluiten, is ook afhankelijk van andere factoren (waarde woning, BKR, etc.). Naast de score uit de arbeidsmarktscan telt het inkomen volledig mee als toetsinkomen.

Pilot. De arbeidsmarktscan is een pilot van drie hypotheekverstrekkers, maar vanaf 1 januari 2020 gaan er negen hypotheekverstrekkers met de scan werken.

Borgtochtprovisie NHG. De borgtochtprovisie van 0,9% van het hypotheekbedrag wordt per 1 januari 2020 verlaagd naar 0,7%.

Bron: indicator 2-12-2019